Goede omkadering en begeleiding van huishoudhulpen dienstencheques blijft prioritair voor Familiehulp

Goede omkadering en begeleiding van huishoudhulpen dienstencheques blijft prioritair voor Familiehulp

Meer omkadering voor huishoudhulpen dienstencheques

Familiehulp steunt de vraag van Federgon en Zorggezind om de prijs van dienstencheques te verhogen. “Als maatschappelijk verantwoorde werkgever is het voor ons belangrijk dat we onze vele huishoudhulpen dienstencheques een professionele omkadering en begeleiding kunnen blijven bieden.”

Het systeem van dienstencheques werd 20 jaar geleden ingevoerd. De poetshulp helpt vele gezinnen om een betere work-life balance te vinden (meer tijd voor school, hobby’s, sociale contacten,…). Maar daarnaast biedt de sector van de dienstencheques werk en ontwikkelingsmogelijkheden aan 150.000 huishoudhulpen. “Het gaat soms om mensen die financieel kwetsbaar zijn, laaggeschoolden of migranten met een taalachterstand”, zegt Ann Demeulemeester, algemeen directeur van Familiehulp. “Dankzij hun tewerkstelling in de sector van de dienstencheques vinden deze mensen hun weg op de arbeidsmarkt, werken ze aan hun eigenwaarde en kunnen ze zich verder ontplooien. Daarvoor alleen al is deze sector zo belangrijk!”

Stijgende kosten versus stabiele kostprijs

Familiehulp begrijpt dus de oproep van Federgon en Zorgezind om de prijs van dienstencheques te verhogen. “De prijs van een dienstencheque al ruim 10 jaar dezelfde, maar de kosten voor de werkgevers zijn sterk gestegen”, legt Ann Demeulemeester uit. “Om te vermijden dat de sector in moeilijkheden komt, vragen de werkgeversfederaties om de waarde van een dienstencheque met vijf euro te verhogen.”

Aandacht voor een sterke omkadering

Voor Familiehulp is het belangrijk om haar 2.500 huishoudhulpen dienstencheques een sterke omkadering te kunnen blijven geven. “Als maatschappelijk verantwoordelijke werkgever vinden we dat de huishoudhulpen dienstencheques de ondersteuning moeten krijgen die ze verdienen”, aldus Ann Demeulemeester. “Ik denk dan aan voldoende opleidingsmogelijkheden, veilige en comfortabele werkomstandigheden en de noodzakelijke begeleiding en coaching. Dat is voor ons dé kern van de vraag om de kostprijs van dienstencheques te verhogen. Geef de mensen de waardering die ze verdienen voor hun harde fysieke werk. Op die manier kan de sector van de dienstencheques haar belangrijke maatschappelijke functie blijven vervullen.”